Koronavírus: Trump žiada Američanov, aby nosili rúška

22.07.2020 Celý región

Washington 22. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump v utorok požiadal Američanov, aby v snahe zabrániť šíreniu vysoko nákazlivého koronavírusu nosili rúško alebo masku, keď nie je možné dodržiavať medzi osobami primeranú vzdialenosť.

Trump to uviedol v Bielom dome na brífingu venovanom koronavírusu SARS-CoV-2, ku ktorým sa po dlhšej prestávke vrátil.

Trumpov návrat k pravidelným brífingom o počtoch nakazených a reakcii úradov na vývoj epidemiologickej situácie v USA experti spájajú s jej celkovým zhoršením, konštatovala agentúra AFP. Obzvlášť znepokojujúci je vývoj epidémie v južných štátoch Kalifornia, Floride či Texas.

Nosenie masky či rúška ako nástroja proti šíreniu koronavírusu Trump propagoval už v pondelok ako "vlastenecké gesto". Ešte v nedeľu pritom vyhlásil, že to od Američanov na celoštátnej úrovni nebude žiadať.

Samotný Trump mal rúško na verejnosti na tvári prvýkrát až 11. júla.

Na rozdiel od neho jeho demokratický súper v novembrových prezidentských voľbách Joe Biden nosí rúško na verejnosti už celé mesiace.

Poprední odborníci na medicínu, podporovaní niektorými významnými republikánmi, zdôrazňujú, že nosenie rúšok je pre zastavenie nákazy rozhodujúce - v utorok to napokon pripustil aj Trump.

Americký prezident okrem toho na utorkovom brífingu varoval, že kríza vyvolaná v Spojených štátoch koronavírusom sa pravdepodobne najprv zhorší a až potom dôjde k zlepšeniu situácie.

Dodal, že niektorým oblastiam USA sa v boji s koronavírusom darí veľmi dobre, zatiaľ čo iné nie sú také úspešné. Podotkol súčasne, že podobný vývoj badať aj v iných krajinách sveta.

Uviedol, že cieľom nie je "len zvládnuť pandémiu, ale ukončiť ju".

Uistil, že sa objavujú očkovacie látky proti koronavírusu, pričom oveľa skôr, ako sa vôbec predpokladalo. Trump tiež opäť zopakoval svoje tvrdenie, že vírus "zmizne".
 
Koronavírusom je v USA momentálne najviac zasiahnutý tzv. slnečný pás
 
Washington 22. júla (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za uplynulých 24 hodín ďalších 68.524 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v stredu americká Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore.

Nahlásených bolo aj 961 ďalších úmrtí spojených s novým koronavírusom, čím ich celkový počet v USA dosiahol 141.883.

Spojené štáty zažívajú momentálne nárast počtu nakazených najmä v tzv. slnečnom páse siahajúcom od Floridy po Kaliforniu.

Prezident Donald Trump v utorok Američanov vyzval, aby nosili rúško alebo masku všade tam, kde nie je možné zaistiť bezpečnú vzdialenosť medzi ľuďmi.

Táto zmena Trumpovho postoja k rúškam podľa analytikov súvisí s tým, že prieskumy verejnej mienky ukazujú, že úradujúca hlava štátu v novembrových prezidentských voľbách smeruje ku katastrofe. Ukazuje sa totiž, že USA sú počas pandémie ochorenia COVID-19 najhoršie zasiahnutou krajinou na svete.

Trump v utorok na brífingu v Bielom dome uviedol, že táto kríza sa zrejme ešte viac zhorší a až následne dôjde k zlepšeniu epidemiologickej situácie.

Dodal, že niektorým oblastiam USA sa v boji s koronavírusom darí veľmi dobre, zatiaľ čo iné nie sú také úspešné. Podotkol súčasne, že podobný vývoj badať aj v iných krajinách sveta.

Uviedol, že cieľom nie je "len zvládnuť pandémiu, ale ukončiť ju".

Uistil, že sa objavujú očkovacie látky proti koronavírusu, pričom oveľa skôr, ako sa vôbec predpokladalo. Trump tiež opäť zopakoval svoje tvrdenie, že vírus "zmizne".
 
 

Mexiko je v počte obetí epidémie koronavírusu na štvrtom mieste

Mexiko 22. júla (TASR) - Mexiko v utorok prekročilo hranicu 40.000 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čím sa v celosvetovom rebríčku v počte úmrtí zaradilo na štvrté miesto.

Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 bol v Mexiku zistený 28. februára. Odvtedy mu podľa najnovšej správy podľahlo 40.400 nakazených ľudí. Do tejto bilancie je zahrnutých aj 915 nových úmrtí zaznamenaných za uplynulých 24 hodín.

Tento týždeň sa mexický prezident Manuel López Obrador zaviazal zlepšiť zdravotné štandardy v krajine, aby tak pomohol v boji proti koronavírusovej hrozbe.

Prisľúbil, že bude chrániť osoby zraniteľné voči COVID-19, podporí boj proti "chorobám spôsobeným hladom a chudobou" a bude viesť kampaň zameranú na podporu zdravšieho stravovania a životného štýlu, ako aj na liečbu hypertenzie, cukrovky a obezity.

Mexiko so 127 miliónmi obyvateľov má po Brazílii s vyše 80.000 mŕtvymi druhú najvyššiu mieru smrtnosti v Latinskej Amerike.
 
 

Írsko zruší povinnú 14-dňovú karanténu pre 15 krajín vrátane Slovenska

Dublin 22. júla (TASR) – Írska vláda včera uviedla, že plánuje zrušiť povinnú 14-dňovú karanténu pre cestujúcich prichádzajúcich z 15 európskych krajín zaradených na zelený zoznam vrátane Slovenska. Informovala o tom agentúra Reuters.

Írsko je v EÚ jednou z krajín s najnižšou mierou nákazy koronavírusom. Za posledných 14 dní tam evidovali približne päť nových prípadov na 100.000 obyvateľov. Rozhodlo sa zrušiť reštrikcie pre ľudí prichádzajúcich z krajín, kde registrujú podobný alebo nižší počet infikovaných.

Uvoľnenie obmedzení pre vstup do Írska sa týka okrem Slovenska aj Cypru, Estónska, Fínska, Gibraltáru, Grécka, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nórska, San Marína a Talianska.

Karanténne opatrenia naďalej platia napríklad pre Spojené štáty, Rakúsko či susednú Britániu.

Zoznam bezpečných krajín sa bude prehodnocovať každé dva týždne na základe odporúčaní tamojších predstaviteľov vrátane odborníkov na oblasť zdravotníctva.
 
 

Po náraste počtu nakazených vyhlásila Čierna Hora stav epidémie

Podgorica 22. júla (TASR) - V Čiernej Hore vyhlásili stav epidémie v reakcii na opätovný nárast počtu prípadov nákazy novým typom koronavírusu. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra HINA.

Príslušné rozhodnutie prijal v utorok čiernohorský krízový tím, ktorý monitoruje šírenie koronavírusu v krajine. Okrem vyhlásenia stavu epidémie zaviedol aj povinnosť nosiť rúška vo všetkých vonkajších i vnútorných verejných priestoroch.

Táto povinnosť neplatí na plážach a národných parkoch, avšak len za podmienky dodržania bezpečného fyzického odstupu osôb.

Členovia tímu rozhodli aj o skrátení otváracích hodín prevádzok poskytujúcich stravovacie a ďalšie služby. Povinnosť nosiť rúška zaviedla už 17. júla čiernohorská metropola Podgorica.

Čierna Hora zaznamenáva od polovice júna opätovný nárast počtu nakazených novým koronavírusom. V krajine odvtedy pribudlo 2045 potvrdených prípadov infekcie a 26 súvisiacich úmrtí.

V rámci prvej vlny koronavírusovej epidémie, ktorá v tejto malej balkánskej krajine prebiehala od začiatku marca až do polovice mája, zaznamenala Čierna Hora len 324 prípadov nákazy a deväť úmrtí.
 
 
 

Vyberte región